Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Behoeften aan essentiële aminozuren bij Zuid-Afrikaanse merino schaapslammeren

Abraham Vlok FERREIRA researcher laureaat
AVF@maties.sun.ac.za

°1968 Zuid-Afrika
MSc (1993) en PhD (1998) dierkunde, University of the Oranje Free State / Bloemfontein, Zuid-Afrika, 1993

Essential amino acids requirements of South African mutton merino lambs

V. Ferreira behaalde de graad van Bachelor in de landbouwkunde en nadien een Masters en een doctoraat in "Animal Sciences" aan de Universiteit van Oranje Vrijstraat, Bloemfontein. Zijn doctoraat handelt over de behoeften aan essentiële amino-zuren bij Zuid-Afrikaanse Merino schaapslammeren. Daarvoor werd de samenstelling aan essentiële aminozuren in het hele lichaam vastgesteld door bepaling van de concentratie in de diverse delen. Daaruit werd afgeleid welke aminozuren beperkend konden zijn (in volgorde histidine, methionine, e.a.). Bovendien werd het stikstofverbruik door mannelijke lammeren onderzocht.
Zo kon een ideaal proteïne dieet bepaald worden. Het huidige dieet van deze lammeren zou moeten aangevuld worden met voederproteïnen, die in de maag niet afgebroken worden, en die de hoeveelheid beperkende essentiële aminozuren kunnen verhogen. Een goede combinatie zou zijn sojameel - rijk is aan histidine - en maïs gluten - rijk aan methionine. Toevoeging van deze producten aan het dieet zal een duidelijke toename van de groei tot gevolg hebben.