Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

De Beweging van de Braziliaanse Landbouwers zonder Grond

Bénédicte SCHOONBROODT student laureaat
bschoonbroodt@yahoo.fr

°1976 België
Licentie sociologie, Université de Liège, 2003

Les Paysans sans Terre brésiliens en mouvement

De studie behandelt op een duidelijke wijze het fenomeen van zelfontwikkeling dat aanwezig is in het “Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra – MST”, de Beweging van de Braziliaanse Landbouwers zonder Grond. Het feit dat men zich organiseert binnen een beweging maakt een essentieel onderdeel uit van wat de studente bestempelt als “hun eigen ontwikkeling in handen nemen”. Heel de relevantie van dit werk is terug te vinden in het feit dat het wordt naar voren gebracht net op het moment dat miljoenen landbouwers, verspreid over de hele wereld, gedreven door de globalisatie, proberen een uitweg te vinden.
De studente zoekt haar toevlucht tot de reflexieve antropologie en stelt daardoor de sympathie die ze voelt voor de Beweging van de Landbouwers zonder Grond ten dienste van haar wetenschappelijk onderzoek. Hetzelfde gebeurt bij het onderzoek a.h.v. participerende observatie en visuele antropologie, die een grote geloofwaardigheid verlenen aan de aangewende methode. De originaliteit van de studie is juist te vinden in de gevolgde benaderingswijze: de auteur werkt op een enthousiaste manier, zonder echter de uit het oog te verliezen dat het werk ook wetenschappelijk correct dient te zijn. Doordat zij de sympathie die zij voelt en de bijhorende risico’s bewust accepteert, wint het onderzoek aan authenticiteit en diepgang.
Die authenticiteit maakt het mogelijk voor de auteur om het potentieel van “auto-organisatie, symbolische productie en identiteitsopbouw” van de MST te herkennen zonder hierbij de harde realiteit en de ambiguïteiten die de landbouwers – de sociale basis van deze beweging – ervaren, uit het oog te verliezen. De auteur behandelt met uiterste nauwkeurigheid de concrete rol van de MST voor de ontwikkeling van de Braziliaanse landbouwers zonder grond en zijn symbolische rol voor de ontwikkeling van de boeren en het platteland in een breder perspectief.
 

verslag geschreven door Dr. Ferreira da Costa, Netwerk Duurzame Ontwikkeling, Mensenbroeders, Leuven