Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

De invloed van de bevolkingsdichtheid en van het aantal scheuten per teakboomstompje (Tectona grandis) op de groei en kwaliteit van de geregenereerde stammen (Geval van de Bamoro teakplantages - Bouake - Ivoorkust)

Yapi Emmanuel AMONKOU student laureaat
amonkou_yapi@yahoo.fr

°1966 Ivoorkust
Maîtrise in biologie , optie : plantkunde, Université d'Abidjan, Ivoorkust, 1996.

Influence de la forte densité du peuplement et du nombre de rejets par cépée de teck (Tectona grandis) sur la croissance et la qualité des tiges régénérées (Cas des teckéraies de Bamoro - Bouake - C.I.)

Heropbouw van teakplantages na kaalkap kan tot stand komen door het geleiden van scheuten uit boomstompjes of van natuurlijke zaailingen, of door het planten van zaaigoed of stekken.
In deze studie werd de invloed nagegaan van enerzijds de bevolkingsdichtheid en anderzijds het aantal scheuten per boomstompje op de groei en de kwaliteit van de geregenereerde stammen.
Het behoud van een grote dichtheid (2 à 3000 scheuten/ha) met een enkele scheut per jong hout bewees de beste behandeling te zijn.
De investering noodzakelijk om een hectare teakbos te regenereren door middel van scheuten uit boomstompjes bedraagt minder dan de helft van de kost van de aanleg van een nieuwe aanplant.
Het Ivoriaanse bos is een te beschermen goed. In dat opzicht levert dit onderzoek een bijdrage tot een duurzame ontwikkeling.