Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Econometrische analyse van de impact van de devaluatie van de wisselkoers op de fiscale inkomsten van Burundi, 1984.01 - 1997.12

Alain-Désiré NIMUBONA student laureaat
adnimubona@yahoo.fr

°1975 Burundi
Licentie in economische en administratieve wetenschappen, Université du Burundi, 1998

Analyse économétrique de l'impact de la dévaluation du taux de change sur les recettes fiscales au Burundi, 1984.01 - 1997.12

De structurele aanpassingsprogramma's opgelegd aan ontwikkelingslanden beogen een verbetering van de handelsbalans, noodzakelijk voor de terugbetaling van de buitenlandse schulden. Deze politiek van vermindering van de overheidsuitgaven gekoppeld aan een devaluatie van de nationale munt, heeft een aanzienlijk impact gehad - en heeft dit nog steeds - op de economie en het welzijn van de bevolking in deze landen.
De originaliteit van de auteur ligt erin deze situatie te analyseren aan de hand van de fiscaliteit. Na een methodische studie van de nationale budgetten, heeft hij het effect van de devaluatie op de fiscale inkomsten van Burundi aan een strenge econometrische analyse onderworpen. Hij toont aan dat een gevoelige verbetering van de handelsbalans onzeker is wanneer het land voor zijn ontwikkeling afhankelijk is van de onvermijdelijke en vaak niet te verminderen invoer van goederen terwijl anderzijds de nationale uitvoer zich weinig gevoelig toont voor de muntdevaluatie. Om dit compenseren zou de belasting moeten verhogen met een bedrag gelijk aan de devaluatie, wat niet houdbaar is.
Deze eindverhandeling, die getuigt van luciditeit en objectiviteit, levert een belangrijke bijdrage tot het begrijpen van de Afrikaanse economische systemen en tot debatten over de toekomst ervan.