Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Etnobotanisch onderzoek van medicinale planten in Apillapampa (Bolivië) als selectiemethode voor de farmacologische evaluatie van hun biologische actieve bestanddelen

Evert THOMAS student laureaat
evert_thomas@hotmail.com

°1978 België
Bio-ingenieur milieutechnologie, Universiteit Gent, 2002

Etnobotanisch onderzoek van medicinale planten in Apillapampa (Bolivië) als selectiemethode voor de famacologische evaluatie van hun biologische actieve bestanddelen

De voorliggende studie kadert in de valorisatie van medicinale planten door de traditionele helers uit de streek van Apillapampa, gebruikt bij de behandeling van uiteenlopende aandoeningen zoals spijsverteringsproblemen, longziekten, pijn, reuma enz. Het belang van dergelijke studies werd de laatste jaren sterk in de verf gezet. Planten zijn ondermeer een belangrijke inspiratiebron in de zoektocht naar originele actieve producten. Even belangrijk is de mogelijkheid dat werkzame en niet toxische medicinale planten, naast hun traditioneel gebruik, na standaardisatie kunnen worden gecommercialiseerd en aan betaalbare prijzen ter beschikking gesteld ook van de armste lagen van de bevolking.
Etnobotanisch onderzoek is de eerste stap bij deze valorisatie. De in het werk aangewende methode voor de inventarisatie van 108 plantensoorten en 422 etnomedische toepassingen, is grondig en wetenschappelijk onderbouwd. Veel aandacht ging naar convergenties of het gebruik van dezelfde plant, voor een analoge aandoening, door verschillende helers. Literatuurstudie van de verzamelde plantensoorten leverde gegevens rond inhoudsstoffen, werking en eventuele schadelijkheid. Door deze gegevens te koppelen aan de veldinformatie biedt dit werk een belangrijke bijdrage tot het verstaan en zo nodig uitzuiveren van het traditionele gebruik van deze planten.
Aan de hand van een op de praktijk gericht boek, zal de verworven kennis worden doorgespeeld naar de plaatselijke bevolking en dit in het belang van de volksgezondheid.

verslag door Prof. Dr. J. Totté, Departement Farmaceutische Wetenschappen, Universiteit Antwerpen