Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Experimentele behandeling van Afrikaanse trypanosomiase met een nanobody geconjugeerde menselijke trypanolytische factor

Toya Nath BARAL researcher laureaat
tbaral@yahoo.com

°1968 Nepal
Bachelor diergeneeskunde en veeteelt, Tribuhvan University, Nepal, 1994

Experimental therapy of African trypanosomiasis with a nanobody-conjugated human trypanolytic factor

Afrikaanse trypanosomiasen worden veroorzaakt door ééncellige bloed- en weefselparasieten. Bij de mens wordt de ziekte, beter bekend als slaapziekte, veroorzaakt door Trypanosoma brucei gambiense en T.b. rhodesiense. Bij runderen, geiten, schapen, kamelen, buffels, paarden en wilde dieren worden ziektes zoals nagana en surra veroorzaakt door T.b. brucei, T. congolense, T. vivax en T. evansi. Deze parasieten worden overgebracht door tseetseevliegen en andere bloedzuigende steekvliegen. Enkel T. equiperdum (dourine) wordt seksueel overgedragen bij paarden. Afrikaanse trypanosomiasen verhinderen in belangrijke mate de agrarische ontwikkeling van Subsaharaans Afrika en bestendigen er de armoede van de plattelandsbevolking. Zowel vaccin als profylaxis ontbreken. Bestaande medicamenten tegen slaapziekte zijn zeer toxisch en resistentie vormt een groeiend probleem bij de bestrijding van dierlijke trypanosomiasen.
Voor zijn onderzoek heeft Dr. Baral een beroep kunnen doen op twee uitzonderlijke wetenschappelijke bevindingen van Belgische onderzoeksgroepen. Enerzijds is er de ontdekking van het menselijk Apolipoproteïne A als lytische factor die verhindert dat sommige Trypanosomasoorten de mens kunnen besmetten. Door genetische manipulatie kan een verkort Apol1 aangemaakt worden dat ook T.b. rhodesiense doodt. Anderzijds is er de ontdekking van een bijzonder type antistof in kameelachtigen. Eveneens door genetische manipulatie kunnen korte eiwitfragmenten aangemaakt worden die de antigeenbindende eigenschappen van gewone antistoffen hebben maar zo klein zijn dat ze op plaatsen kunnen doordringen waar gewone antistoffen niet kunnen komen (nanobodies). Dr. Baral heeft op een originele manier beide moleculen gecombineerd voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie medicamenten tegen Afrikaanse trypanosomiasen. Deze strategie heeft geleid tot de ontwikkeling van een, weliswaar experimenteel, geneesmiddel. Men mag hopen dat gelijkaardige geneesmiddelen ook ontwikkeld kunnen worden tegen andere pathologiëen. Op die manier kan het onderzoek bijdragen tot duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding in het Zuiden. De wetenschappelijke waarde van Dr. Barals onderzoek is bijzonder hoog, wat geïllustreerd wordt door de publicatie in het prestigieus tijdschrift Nature Medicine.
 

verslag: Prof. P. Büscher, Departement Parasitologie, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen