Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Fysische en economische evaluatie van het productiepotentieel van de probleemgronden in de Mekongdelta

Astrid VAN VOSSELEN unknown (1998 only) laureaat


°1975 België
Bio-ingenieur in het bodem- en waterbeheer, Universiteit Gent, 1998

Fysische en economische evaluatie van het productiepotentieel van de probleemgronden in de Mekongdelta

De Mekong-delta in het zuiden van Vietnam bestaat voor de helft uit bodems met een hoge zuurtegraad (pH 3), een gevolg van de oxidatie van pyriet in zwavelzuur. De landbouwers moeten hier het hoofd bieden aan diverse problemen, waaronder de toxiciteit van het aluminium-ion, de vermindering van de beschikbare hoeveelheid fosfaten en een slechte wortelgroei. Twee regio's van de delta werden bestudeerd:
- Hoa An: de sulfaatrijke bodems laten slechts één rijstoogst per jaar toe, waardoor de levensstandaard zeer laag is.
- O mon: de bodems worden overstroomd in het regenseizoen en zijn minder geoxideerd en minder zuur. Driemaal per jaar wordt er geoogst, maar de opbrengsten van de tweede en derde oogst zijn laag ten gevolge van ziektes en uitdroging van de oppervlaktelaag.
De plaatselijke autoriteiten stellen voor om in Hoa An tijdens het droog seizoen suikerriet of ananas te verbouwen. Voor O mon wordt gedacht aan het tussentijds verbouwen van soja of 'mungo'-bonen tussen twee rijstoogsten in.
De auteur pleit voor een meer doorgedreven irrigatie. Zij ziet in de productie van suikerriet en ananas geen toegevoegde waarde, maar ziet wel voordeel in de tussentijdse kweek van soja en bonen.