Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Geïntegreerde bestrijding van citrus ‘greening’ in de Mekong Delta, Vietnam

Koen VAN ELSEN student laureaat
koen_vanelsen@yahoo.com

°1977 België
Bio-ingenieur in de landbouwkunde, Katholieke Universiteit Leuven, 2001

Geïntegreerde bestrijding van citrus ‘greening’ in de Mekong Delta, Vietnam

De productie van citrusvruchten (sinaasappelbomen, citroenbomen, enz) vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de kleine boeren in de Mekong Delta in Vietnam. Deze productie is ook van belang voor de voedselzekerheid van de lokale bevolking, gezien hun vitaminegehalte.
Onder de belangrijkste parasitaire problemen waarmee deze productie te kampen heeft vinden we de ‘greening’ ziekte, die te wijten is aan een bacterie Liberobacter, te vinden in de plantenvaten. Deze bacterie wordt overgebracht van boom tot boom door Diaphorina citri, een prik- en zuiginsect dat zich voedt met het sap van de bomen. De strijd tegen deze ziekte bestaat voornamelijk uit het gebruik van insecticiden, gericht op de bestrijding van de vector van deze bacteriose. Het gebruik van zulke insecticiden kan echter hoge risico’s opleveren, zowel voor de boeren als voor de omgeving. Hun ondoordachte toepassing kan daarenboven vaak leiden tot de massale verwoesting van de natuurlijke vijanden en tot de snelle vermenigvuldiging van het vectorinsect. Dit verergert de situatie dan nog verder. In zijn werk heeft Koen Van Elsen de basis gelegd voor een geïntegreerde strijd, die meer rekening houdt met het biologisch evenwicht in de boomgaarden. K. Van Elsen heeft het effect bestudeerd van de verschillende insecticiden op een natuurlijke vijand van de ‘greening’ vector, Diaphorencyrtus aligharensis. Het doel van het werk was de insecticiden te identificeren die het best efficiëntie en onschadelijkheid ten opzichte van de nuttige microfauna combineren.

verslag door Prof. Dr. Philippe Lepoivre, Departement Fytopathologie, Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux