Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Gedrag van blokken in geperste aarde

Sherif Mostafa Elsayed AGHA student laureaat
smagha@aucegypt.edu

°1975 Egypte
Master’s in bouwkundige ingenieurswetenschappen, Cairo University, Egypte, 2004

Performance of Compressed Earth Blocks

Vele ontwikkelingslanden worden geconfronteerd met de nood om geschikte en toch betaalbare woningen te voorzien voor hun snel groeiende bevolking. De klassieke bouwmaterialen zijn echter vrij duur en de productie ervan wordt gekenmerkt door een intens gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en een belangrijk energieverbruik. De laatste tijd is er wereldwijd een groeiende belangstelling ontstaan voor duurzame bouwmaterialen waarvan de productie een minimum aan energie vergt en weinig pollutie veroorzaakt en waarvan de kostprijs laag is.
In vele ontwikkelingslanden, zoals onder andere in Egypte, werden de meeste huizen in de dorpen gebouwd met bakstenen van in de zon gedroogde modder, samengesteld uit kleiachtige leem gemengd met zand en stro. Deze bakstenen hebben echter een lage mechanische sterkte en een beperkte weerstand tegen slagregen en grote hitte. Als alternatief werden recentelijk blokken in geperste aarde (‘compressed earth blocks’ , afgekort als CEB) ontwikkeld. Deze blokken bieden vele voordelen op het vlak van milieu, kostprijs en technische eigenschappen, waaronder een goede thermische en akoestische isolatie.
De auteur heeft op een wetenschappelijk onderbouwde en systematische manier de verschillende parameters die het vrij complexe productieproces beïnvloeden, geanalyseerd, hetgeen uiteindelijk moet toelaten dit proces optimaal te controleren. Hierbij werd onderzoek verricht naar het optimaal vochtgehalte, de toe te passen druk op de aarde in de vormen en de mogelijke types van stabilisatie om de druksterkte en de duurzaamheid te verhogen. Voor deze stabilisatie komen in aanmerking: stabilisatie met kalk, toevoeging van palmboomvezels, stabilisatie met bitumineuze emulsies en coatings met een mengsel van kalk en natriumchloride.
Het werk levert een fundamentele bijdrage tot de verdere toepassing van blokken in geperste aarde en draagt aldus bij tot de verhoging van de levensstandaard van de minderbegoeden in ontwikkelingslanden.
 

verslag door Prof. Dr. Ir. Luc Taerwe, Vakgroep Bouwkundige Constructies, Universiteit Gent