Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Het effect van okraconsumptie (Hibiscus esculentus) op het bloedcholesterolgehalte bij Senegalese volwassenen

Amina BANGANA student laureaat
abangana@yahoo.fr

°1972 Togo
Doctoraat in de farmaceutische wetenschappen, Faculté de Médecine et de Pharmacie du Mali, 2000

Effet de la consommation du Gombo (Hibiscus esculentus) sur la cholestérolémie d'adultes sénégalais

Het werk van mevrouw Bangana documenteert het effect van wateroplosbare voedingsvezels op bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedlipiden. De voedingsvezels zijn afkomstig van okra (Hibiscus esculentus), een groente die in Senegal vaak geconsumeerd wordt en in de meeste Afrikaanse landen te vinden is. Tweemaal per dag kregen 29 deelnemers, die ook hun eigen controle werden, een hartig gebak met daarin 11 gr vezels verwerkt, met de vraag dit aan hun normaal dieet toe te voegen gedurende drie weken interventie. Gedurende de controleperiode van drie weken werd een gebak gegeven zonder voedingsvezels. Op deze vrij korte periode konden de onderzoekers aantonen dat het totaal aan cholesterol verminderde met een belangrijkere daling van de LDL-cholesterol (de slechte) en een minder belangrijke daling van de HDL-cholesterol (de goede). Tijdens de interventiefase daalde het gewicht van de deelnemers licht en verbeterde hun body mass index. De diastolische en systolische bloeddruk daalde met 1 percent, wat een vrij belangrijk effect kan hebben op het niveau van de volksgezondheid.
Dit werk toont aan hoe belangrijk het dieet kan zijn in het behoud van gezondheid en de bevindingen zijn belangrijk als men beschouwt dat er internationaal een snelle toename is van overgewicht. Als gevolg hiervan is er een bijna epidemische toename aan diabetes, hypertensie en chronische aandoeningen in westerse maar ook in ontwikkelingslanden. Een van de onderliggende oorzaken is het veranderen van het eetpatroon, met een verschuiving van het traditionele dieet naar een meer westers dieet. Dat okra nu dit effect heeft, moet een stimulans zijn om traditionele diëten te behouden en bestaande lokale voedingsmiddelen verder te bestuderen op hun effect op de gezondheid. De resultaten van het huidige werk berusten echter op een relatief kleine groep en verdere studies zijn nodig om deze, zeer hoopgevende, resultaten te bevestigen.
 

verslag: Prof. P. Kolsteren, Departement Volksgezondheid, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen