Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Ongelijkheid onder jongeren. Een geval van thuisloze kinderen in Oeganda

Adela BARUNGI unknown (1998 only) laureaat


°1974 Uganda
Masters in ontwikkelingsstudies, Uganda Martyrs University, Oeganda, 1997

Juvenile inequality. A case of homeless children in Uganda

De auteur beschrijft thuisloze kinderen in Kampala. Ze levert hierbij solide aanwijzingen die ons in staat stellen de ingewikkelde dwaalwegen te omlijnen en te vatten die tot een dergelijke situatie leiden. Ze vormen een deel van een algemener fenomeen : de uittocht uit landelijke gebieden in een arm land.
De analyse van officiële ambities en instellingen die werken vanuit een autoritaire, individualistische en stigmatiserende opvatting werpt licht op de mechanismen waarmee deze wetten en instellingen bijdragen tot de eigenlijke 'fabricatie' van dit soort 'delinquentie' en de omvorming daarvan tot criminaliteit, zonder een echte oplossing aan te brengen voor dit probleem. De auteur suggereert dat openbare machten en verenigingen een andere kijk op het probleem moeten krijgen en stelt wetswijzigingen en een versterking van gemeenschapswerk voor.