Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Pathogeen gedrag en moleculair polymorfisme bij Afrikaanse isolaten van Phaeioisariopsis griseolia en onderzoek van nieuwe afweerbronnen tegen deze ziekte

Jean-Pierre BUSOGORO researcher laureaat
busogoro.jp@fsagx.ac.be

°1965 Burundi
Landbouwkundig ingenieur, Université du Burundi, 1992

Comportement pathogénique et polymorphisme moléculaire d'isolats africains de Phaeioisariopsis griseolia et recherche de nouvelles sources de résistance à cette maladie

Dr. Jean-Pierre Busogoro behaalde in 1992 het diploma van landbouwkundig ingenieur aan de Universiteit van Burundi in Bujumbura met grote onderscheiding.
Van 1993 tot 1998 voerde hij onderzoek uit aan de Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux over de genetische diversiteit van Phaeoisariopsis griseola, de schimmel die één van de meest voorkomende ziekten bij de boon veroorzaakt. De boon is een belangrijke bron van eiwitten voor de rurale bevolking in Burundi, Rwanda en Kivu.
Dr. Busogoro heeft de genetische samenstelling van de schimmel bestudeerd door middel van moleculaire merkers. Hij kon daardoor verbanden leggen tussen de virulentie van de verschillende stammen en de grote genetische diversiteit. Hij heeft ook het bestaan van weerstandsgenen aangetoond in bepaalde stammen van de secundaire genetische pool van de boon. Daardoor heeft hij het pad geëffend voor de bestrijding van deze plaag bij bonen.
Dr. Busogoro heeft met dit werk de titel behaald van Doctor in de landbouwwetenschappen met de grootste onderscheiding.