Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Studie van de ontstekingsgerelateerde anemie bij Afrikaanse trypanosomiasis en het ontwikkelen van strategieën voor behandeling en “drug-targetting”

Benoît STIJLEMANS researcher laureaat
bstijlem@vub.ac.be

°1971 België
Doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen, Vrije Universiteit Brusssel, 2006

Study of inflammation-associated anaemia in African trypanosomiasis and development of anti-disease and drug-targeting strategies

Het werk van Benoît Stijlemans betekent een belangrijke bijdrage tot de ontrafeling van enerzijds de ziekmakende mechanismen bij trypanosomiasis met de karakterisering van trypanosoommolecules betrokken bij de hyperactivering van het immuunsysteem en de karakterisering van moleculaire pathways betrokken bij de infectiegeassocieerde anemie. Anderzijds bevat het een originele poging tot bestrijding van de ziekte, gebaseerd op neutralisering van de macrofaaghyperactivering en op de ontwikkeling van specifieke kameelantilichamen, de laatste eveneens dienstbaar voor de diagnostiek. Het werk werd al grotendeels gepubliceerd in toonaangevende internationale tijdschriften. De ontwikkelingsrelevantie van dit werk berust op het feit dat het onderzoek betreft op één van de verwaarloosde ziekten (“neglected diseases” volgens de WHO-definitie). Afrikaanse trypanosomiasis is een dodelijke parasitaire ziekte die zowel mens als dier kan infecteren op het Afrikaanse continent. Door de uitgebreide verspreiding van de trypanosomen in zowel de plaatselijke bevolking, het vee als de wilde dieren, samen met het gebrek aan aanhoudende maatregelen voor de bestrijding van de ziekte, blijft de Afrikaanse trypanosomiasis een belangrijk probleem wat de gezondheidsproblematiek betreft. Het werk is des te meer relevant omdat het een doorbraak kan inluiden voor diagnose en controle van de ziekte die aan een steile opmars bezig is.
 

verslag: Prof. E. Van Marck, Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Vakgroep Morfologie, Universiteit Antwerpen