Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Studie van naaldbiopsie bij borstgezwellen in het University Teaching Hospital

Kasonde BOWA student laureaat


°1965 Zambia
Bachelor in geneeskunde en chirurgie, University of Zambia, 1990

A Study of Fine Needle Aspiration Cytology of Breast Lumps in the University Teaching Hospital

Een vrouw die een knobbel in haar borst voelt kan hopen dat het probleem spontaan verdwijnt of niet bedreigend is, maar beter is het om een dokter te raadplegen, zodat een juiste diagnose kan gesteld worden. Soms is dit mogelijk door zorgvuldig te voelen, maar meestal zijn bijkomende onderzoeken noodzakelijk. In de Westerse landen is mammografie en echografie routine geworden en sinds vele jaren ook de naaldpunctie. Door een eenvoudige prik in de knobbel worden cellen opgezogen die op een glaasje worden uitgestreken en onder de microscoop bekeken. Deze eenvoudige en goedkope methode kan bij de eerste raadpleging worden toegepast en laat een snelle uitspraak toe. Een operatieve biopsie kan hierdoor dikwijls vermeden worden.
Dr. Bowa Kasonde heeft deze methode van naaldbiopsie ingevoerd in Zambia en de ervaring bij de eerste 73 vrouwen zorgvuldig geanalyseerd en beschreven in bovenvermeld werk. Uit zijn onderzoek blijkt zeer duidelijk dat deze methode ook in Zambia resultaten oplevert die vergelijkbaar zijn met die bekomen in de Westerse landen. Zo konden bijna alle goedaardige gezwellen (96 %) en drie vierden van de kwaadaardige gezwellen gediagnosticeerd worden door deze punctie. Bovendien werd deze methode door alle vrouwen aanvaard en kan dus ingang vinden bij de totale bevolking.
De eenvoud, veiligheid en geringe kostprijs van deze methode is nog meer dan bij ons belangrijk in een land als Zambia, waar men nog niet over mammografie en voldoende chirurgen beschikt.
Het werk van Dr. Bowa Kasonde zal ongetwijfeld bijdragen tot een betere medische zorgverlening voor de vrouwen in Zambia, waar borstkanker ook frequent voorkomt.

rapport door Prof. Dr. Ivo De Wever, Oncologische Chirurgie, Universitair Ziekenhuis Leuven