Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Study on the possibilities to introgress the gossypol gland morphogenesis delay in seeds of cultivated cotton Gossypium hirsutum L.

Bi Irié VROH unknown (1998 only) laureaat


°1966 Ivoorkust
Master in genetica, Université d'Abidjan, Ivoorkust, 1992

Étude sur les possibilités d'introgresser le retard à la morphogenèse des glandes à gossypol de la graine chez le cotonnier cultivé Gossypium hirsutum L.

De katoenplant produceert niet alleen textielvezels, maar ook zaden die 35 à 38% eetbare olie en 35 à 39% hoogwaardige proteïnen bevattten. Jammer genoeg wordt de potentiële voedingswaarde van deze zaden gehypothekeerd door de giftige verbinding gossypol, waarvan de aanwezigheid in bladeren, takken en doosvruchten de plant een natuurlijke weerstand tegen schadelijke insecten verleent. Het doel van dit werk is de creatie van variëteiten met een natuurlijke weerstand tegen insecten én met zaden die onmiddellijk bruikbaar zijn als voedsel voor de mens, m.a.w. variëteiten met minder gossypol in de zaden en meer in de andere plantendelen.
In Gembloers heeft een hybridisatieprogramma met de wilde Australische katoenstruik G. sturianum Willis nakomelingen opgeleverd, die geheel of gedeeltelijk de gewenste eigenschappen bezitten. Hun cytogenetische analyse en het gebruik van moleculaire DNA-merkers (RAPD, RFLP) hebben aangetoond dat het resulterende germoplasma uiterst belangrijk zou kunnen zijn voor de overbrenging van de gewenste eigenschappen (hoog gossypol-peil in de plant, laag gossypol-peil in de zaden) naar commerciële variëteiten.