Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Verbetering van de biologische eigenschappen van galactomannan in fenegriek (Trogonella foenum graecum L.)

William DAKAM student laureaat
wildakam@yahoo.fr

°1980 Kameroen
Licentiaat biochemie, Universiteit van Douala, Kameroen, 2002

Amélioration des propriétés biologiques du galactomannane de fenugrec (Trogonella foenum graecum L.)

Het werk van de heer W. Dakam sluit nauw aan bij het tweeledige vakgebied van de valorisatie en validatie van natuurlijke bronnen in relatie met de volksgezondheid. De zaadjes van fenegriek (Trigonella foenum graecum L., Fabaceae) staan onder meer bekend om hun hypocholesterolemische en hypolipidemische eigenschappen.
Het onderwerp van zijn werk (DEA-scriptie biochimie) is de studie van de verbetering van het effect van galactomannan dat in fenegriek zit, in aanwezigheid van derde bestanddelen zoals natrium en eiwitten. Er werd aangetoond dat deze elementen de gegeerde fysiologische effecten kunnen versterken door de hypocholesterolemische actie te stimuleren of door het vermogen te verbeteren om het lichaamsgewicht te beperken. De oplosbare vezels, van het type dat in de zaadjes van fenegriek is terug te vinden, kunnen samen met de eiwitten inwerken om het vetstoffenprofiel te verbeteren en diabetesproblemen aan te pakken.
In zijn conclusie vestigt hij de nadruk op de synergetische effecten waarbij de manier van reageren nog door toekomstige studies nader zal moeten worden onderzocht, in het bijzonder met andere soorten eiwitten en zouten.
De experimentele studie, aan de hand van vetgemeste ratten, werd uitgevoerd met diverse biologische en biochemische analyses, zoals de dosering van HDL- en LDL-cholesterol en plasmatriglyceriden. De waarde van de resultaten werd ook bestudeerd door middel van variantieanalyse.
De scriptie van de heer W. Dakam is een goed voorbeeld van een ontwikkelingsrelevant werk. Ze is gewijd aan een aspect van de strijd tegen zwaarlijvigheid, wat voorheen enkel een probleem van de rijke landen was, maar nu ook in de ontwikkelingslanden een kwestie is binnen de volksgezondheid. Met zijn scriptie worden de eerste stappen gezet naar een gefundeerd gebruik van een natuurlijke bron, tegen een redelijke prijs. Zijn werk kadert binnen onderzoek naar doeltreffende producten om zwaarlijvigheid te bestrijden aan de hand van plaatselijke plantaardige vezels via een betere formulering ervan.
 

verslag: Professor emeritus Paul Van Brandt, School voor Farmacie, Université Catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve, België