Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Vergelijkende analyse van de mutualiteiten en andere systemen van kleinschalige ziekteverzekering in Benin

Stéphane VANCUTSEM student laureaat
africast@yahoo.fr

°1973 België
Licentie politieke wetenschappen, optie internationale betrekkingen, Université Catholique de Louvain-la-Neuve, 1997

Analyse comparée des mutuelles de santé et autres systèmes de micro-assurance santé au Bénin

Het recht op toegang tot geneeskundige zorgen is een essentieel mensenrecht. Nochtans is die toegang bijzonder ongelijk verdeeld in de wereld en is het een belangrijk criterium om armoede en onderontwikkeling te duiden. In de meeste Afrikaanse landen hebben alleen overheidsbedienden en werknemers in privé-bedrijven toegang tot gezondheidszorgen via hun lidmaatschap van een ziekteverzekering. Gezien in Afrika de meerderheid van de bevolking leeft en werkt in de informele sector en de landbouw, is de toegang tot gezondheidszorg een privilegie voor een minderheid. Dit is het uitgangspunt voor de thesis van S. Vancutsem, die nagaat hoe die toegankelijkheid in Benin verloopt.
In het begin van de jaren negentig had 58% van de Beninese bevolking geen toegang tot gezondheidszorg. Een van de instrumenten om dit recht op gezondheidszorg te vergroten is het verstevigen van sociale verzekeringssystemen in de gezondheidszorg.
Het kernpunt in het werk van Vancutsem bestaat in een vergelijkende studie van de verschillende micro ziekteverzekeringssystemen in Benin. De analyse is gebaseerd op de principes van mutualiteiten, waarbij zowel het verzekerings- als het solidariteitsbeginsel het fundament is. In ieder van de bestudeerde types van micro ziekteverzekeringssystemen gaat de auteur na hoe het zit met de participatieve democratie, de solidariteit, de gelijkheid van toegang, de responsabilisering en de autonomie van de leden.
De vergelijking tussen de verschillende initiatieven laat toe een uitspraak te doen over de duurzaamheid van de verschillende types van ziekteverzekering.

verslag door Prof. Dr. S. Marysse, Toegepaste Economische Wetenschappen, Universiteit Antwerpen