Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Vergelijking van de floristische samenstelling en de bosstructuur van percelen uit het geklasseerde bos van Bossematié

Adama BAKAYOKO student laureaat
adama.bakayoko@csrs.ci

°1970 Ivoorkust
Maîtrise in tropische ecologie, Université de Cocody, Ivoorkust, 1996

Comparaison de la composition floristique et de la structure forestière de parcelles de la forêt classée de Bossematié

Zoals veel tropische landen werd ook Ivoorkust tegen een snel tempo ontbost. Om de situatie onder controle te krijgen werden nationale parken, geklasseerde bossen en natuurreservaten opgericht. Enkel de nationale parken (slechts drie in aantal) genieten een voldoende bescherming. De geklasseerde bossen en de natuurreservaten zijn nog steeds vatbaar voor ontginningen ten behoeve van landbouw en voor bosexploitatie. De enige bossen waar nog aan commerciële houtkap kan gedaan worden zijn de geklasseerde bossen. De regering verbindt principieel bosexploitatie aan bosbeheer en heeft het beheer in handen gegeven van een speciaal opgericht instituut, SODEFOR (Société de développement des forêts) .
Ecologisch verantwoorde bosbouw is gebaseerd op een groot aantal metingen van vegetatiekenmerken. Dit vergt een statistische benadering.
Bakayoko heeft de methode van lijntransecten toegepast. Dit liet toe om zowel structuur van de vegetatie op te nemen als de floristische samenstelling ervan.