Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

De gevolgen van de vrije voedselkeuze van vleeskippen in vergelijking met een complete voeding in een tropische pluimveeteelt

Yao Marcellin KOUASSI student laureaat


°1964 Ivoorkust
Landbouwkundig ingenieur, optie : dierlijke productie, Université du Bénin, Togo, 1998

Effets du libre choix alimentaire des poulets de chair en comparaison avec une alimentation complète dans un élevage tropical

In de pluimveevoeding hebben voedingsdeskundigen de gewoonte om kippen een klassieke " complete " voeding te geven waarvan de kostprijs een beperkende factor kan zijn.
Een gescheiden voedingstechniek geeft een vleeskip de vrije keuze tussen een energierijke voeding en een voeding die rijk is aan proteïnen. De energierijke voeding is meestal maïs die als bloem wordt gegeven tijdens de eerste week. Daar kunnen stapsgewijs gebroken graankorrels aan toegevoegd worden tijdens de tweede week, en vervolgens volle graankorrels vanaf de derde week. Deze techniek laat toe om de kostprijs van samengestelde pluimveevoeders op het Afrikaanse platteland te drukken.
De kweker die over een graanproductie beschikt, kan zijn kosten beperken tot de aankoop of het op punt stellen van een eiwithoudend concentraat.
Deze studie toont aan dat vleeskippen in staat zijn een evenwicht te brengen in hun voeding door een passende keuze te maken tussen een eiwithoudende voeding en maïs, een energierijke voeding.
De bijkomende studie van het dierlijk gedrag heeft informatie opgeleverd die toelaat de pluimveehouderij in een tropische klimaat te verbeteren.
Door de aandacht te richten op natuurlijke kweekomstandigheden en een valorisatie van locale grondstoffen na te streven, beantwoordt dit werk aan de doelstellingen van voedselveiligheid en van een duurzame ontwikkeling.