Oproep editie 2012

Een nieuwe editie van de Prijs Belgische Ontwikkelingssamenwerking is gelanceerd. Deze oproep is open tot 31 maart 2011. U kan in het reglement lezen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ik wil me kandidaat stellen

Vergelijkende studie van de in vivo et in vitro infectiviteit van metacyclische promastigoten gezuiverd in een densiteitgradiënt met Ficoll en gecultiveerde promastigoten in stationaire fase van Leishmania (V.) braziliensis en Leishmania (V.) peruviana

Katherine TORRES FAJARDO student laureaat
kathjess2000@yahoo.com

°1976 Peru
Master in de Biochemie en Moleculaire Biologie, Universidad Peruana Cayetano Heredia, Lima, Peru, 2007

Estudio comparativo de la infectividad in vivo e in vitro de promastigotes metacíclicos purificados en un gradiente de densidad de Ficoll versus promastigotes de cultivo en fase estacionaria de Leishmania (V.) braziliensis y Leishmania (V.) peruviana

Katherine Torres, 32 jaar en Peruviaanse biologe, is lid van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Alexander von Humboldt aan de universiteit Cayetano Heredia van Lima. Ze maakt er deel uit van een internationaal gereputeerd team dat hulpmiddelen voor moleculaire biologie ontwikkelt in het onderzoek naar endemische parasitaire ziekten in Peru, met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie.
Katherine heeft haar masterthesis gewijd aan een ziekte die frequent voorkomt in Latijns-Amerika: leishmaniasis, die inwerkt op huid en slijmvliezen, of espundia. De ziekte begint met een zweer op de huid en eindigt in de neus met een metastase, die progressief het gezicht en de keel aantast. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, de Leishmania braziliensis, die wordt overgebracht door de steek van een kleine mug.
Espundia, bleef oorspronkelijk beperkt tot het tropische woud, maar is momenteel aan een sterke opmars bezig, niet alleen vanwege de boskolonisatie, maar ook door domesticatie van de besmetting in dorpen en voorsteden. Drie vierde van de Peruaanse bevolking loopt het risico besmet te worden met leishmaniasis. En het zijn juist de armste bevolkingsgroepen die het meest getroffen worden. De klassieke behandeling is lang, toxisch en duur. Geneesmiddelenresistentie treedt ook op. De ziekte is lang verwaarloosd en zelfs vergeten, in het bijzonder door het farmaceutisch onderzoek.
Om aan de onderzoeksnoden tegemoet te komen heeft Katherine Torres een eenvoudig en goedkoop model ontwikkeld waarbij laboratoriumdieren experimenteel besmet worden met de leishmaniasisvarianten van haar land. Hierbij worden de in vitro gekweekte leishmania's getransformeerd in besmettelijke leishmania's voor het dier; deze besmettelijke vormen worden gezuiverd door centrifugering en in vitro besmetting van bloedcellen vindt plaats alsook in vivo besmetting van hamsters. Katherine heeft dit model geëvalueerd op Leishmania braziliensis en op een weinig virulente Leishmania-parasiet eigen aan Peru, L. peruviana. De biologische en genetische vergelijkingen van deze 2 parasieten hebben de waarde van het experimentele model, zoals voorgesteld door Katherine, aangetoond. Van nu af aan maakt dit model het mogelijk een fundamentele en toegepaste studie te maken van de verschillende Latijns-Amerikaanse leishmania's, in al hun ontwikkelingsstadia bij insect en dier. In het bijzonder is er de mogelijkheid de geneesmiddelenresistentie epidemiologisch te observeren, genetisch inzicht ervan te verwerven en onderzoek te doen naar nieuwe geneesmiddelen.
 

verslag: Prof. emeritus D. Le Ray, Departement Parasitologie, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen